Εκκλησίες

Εκκλησίες

Το όμορφο και γραφικό αμπελοχώρι της Βάσας Κοιλανίου, το συναντά κάποιος, κάνοντας την διαδρομή Λεμεσού και ανεβαίνοντας προς βορειοδυτικά και σε απόσταση 35 χιλιομέτρων. Καθώς προχωράμε προς το εσωτερικό του χωριού, θ’ αντικρίσουμε την μοναδική στο είδος της εκκλησία, αφιερωμένη στην Παναγία του Ευαγγελισμού. Θα άξιζε τον κόπο να επισκεφθεί κανείς την εκκλησία αυτή. Πολύ παλαιότερα όμως, εκεί που κτιζόταν η εκκλησία του Ευαγγελισμού, ακριβώς από κάτω, υπόγεια, βρισκόταν ο ναός του Οσίου Βαρνάβα, όπου και μερικά από τα περιουσιακά της εκκλησίας αυτής, φυλάγονται μέχρι και σήμερα στο εκκλησιαστικό μουσείο της Κοινότητας.

Άρχισε να κτίζεται το 1896-1900, με δαπάνες των κατοίκων της κοινότητας και το 1903 έγιναν τα εγκαίνια του ναού. Το 1906 έγινε το τέμπλο. Ο ναός διαθέτει ένα όμορφο και ξεχωριστό διακοσμητικό καλλιτέχνημα, τόσο εξωτερικό όσο και εσωτερικό. Είναι μεγάλη εκκλησία και έχει την άνεση να φιλοξενήσει γύρω στους 500 πιστούς. Αρχιτεκτονικά είναι κτισμένη σε γοτθικό ρυθμό με τρούλο. Εξωτερικά είναι κτισμένη από πέτρα πελεκητή, με ψηλό κτιστό καμπαναριό. Το ξεχωριστό εικονοστάσι της, είναι κατασκευασμένο από πολύ μικρό τούβλο, επενδυμένο από γύψινο υλικό, συμπαγές με τούβλο και από πάνω επίστρωση ειδικής μαρμαροκονίας, διακοσμημένο από παραστάσεις αγγέλων. Οι εικόνες είναι φυτευτές και με καμαρωτό γύψινο διάκοσμο από πάνω, όπου δεξιά και αριστερά από κάθε εικόνα, υπάρχει γύψινη διακοσμητική κολόνα.

Καθώς βρίσκεσαι στο κέντρο του ναού, το μαρμάρινο εικονοστάσι διαθέτει τρεις πύλες, όπου βρίσκεται η εικόνα της Παναγίας Ευαγγελισμού και προς την γωνία συνεχίζει το εικονοστάσι μ’ ένα κύρτωμα να εφάπτεται του τοίχου, με την καμαρωτή διακοσμημένη εικόνα του Αγίου Παντελεήμονα. Δεξιά από την ωραία πύλη, είναι η νότια πύλη, όπου είναι η αγιογραφημένη εικόνα του Χριστού, να κάθεται στο θρόνο ως μέγας αρχιερεύς. Δίπλα είναι η Αποκεφάλιση του Ιωάννη του Προδρόμου, πιο πέρα της Ζωοδόχου Πηγής και συνεχίζει το εικονοστάσι προς τη γωνία, μ’ ένα κύρτωμα να εφάπτεται του τοίχου, η εικόνα του Αποστόλου Ανδρέα. Όμορφες παραστάσεις πουλιών από γύψινη κατασκευή, διακοσμούν το μαρμάρινο εικονοστάσι.

Βόρεια του ναού, υπάρχουν δυο άμβωνες. Ο πρώτος είναι κτιστός και επενδυμένος από μαρμαροκονία, εφάπτεται του αριστερού τοίχου του ναού και σε χαμηλότερο ύψος από τον δεύτερο. Τον ανεβαίνεις από σιδερένιας κατασκευής σκάλα. Στηρίζεται σε κιονόκρανο, όπου στη κορυφή υπάρχει αετός, που στις φτερούγες του επάνω, βρίσκεται τοποθετημένος ο άμβωνας. Ο δεύτερος είναι ξύλινος. Η είσοδος του βρίσκεται μέσα από τον αριστερό τοίχο του ναού.

Ο γυναικωνίτης, άνετος και κτιστός, θεατρικού τύπου κατασκευασμένος, βρίσκεται πάνω από τον νάρθηκα του ναού και προεκτείνεται με μπαλκόνια από δεξιά και αριστερά, σχηματίζοντας ένα ημικύκλιο.

Στη δυτική είσοδο του ναού, βρίσκεται το ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι, κατασκευής του 1912, όπου φυλάγεται η ασημένια εικόνα της Παναγίας του Ευαγγελισμού.

Ανάμεσα στα παραδοσιακά σπιτάκια του χωριού και μέσα στο χώρο του εκκλησιαστικού μουσείου, βρίσκεται το εκκλησάκι του Τιμίου Προδρόμου. Ένα μικρό και απέριττο εκκλησάκι, εξωτερικά πετρόκτιστο, μονόκλιτης κατασκευής. Εσωτερικά ασπρισμένο, και διακοσμημένο. Το ξυλόγλυπτο παλαιάς κατασκευής τέμπλο του, δίνει τον ξεχωριστό διάκοσμο μέσα στο εκκλησάκι, καθώς και στη βόρεια πλευρά (αριστερά από την κύρια πύλη του ιερού) του μικρού ναού, ένα ξύλινης κατασκευής ψαλτήρι.

Η πολύ παλιά εικόνα, της Αποκεφάλισης του Ιωάννη (15 ου αιώνα), διατηρείται και φυλάγεται δίπλα στο εκκλησιαστικό μουσείο της κοινότητας.

Γιορτάζεται στις 29 Αυγούστου, με λιτάνευση της Άγιας Εικόνας του.

Στα ανατολικά του χωριού και λίγο έξω από το χωριό, θα συναντήσουμε το μικρό ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου (14 ου αιώνα), είναι κτισμένο σε βυζαντινό ρυθμό, μονόκλιτο, σταυροειδές. Εσωτερικά θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τις ξεχωριστές και πολύ παλιές τοιχογραφίες του 15 ου αιώνα, της Αγίας Πολυχρονίας, μητέρας του Αγίου Γεωργίου, στο δεξί τοίχο του ναού, αριστερά από την Αγία Τράπεζα, η μεγάλη τοιχογραφία του Αγίου Γεωργίου ως καβαλάρης στο άλογο, καθώς επίσης και στον κεντρικό τρούλο, την αγιογραφία της Αποκαθήλωσης του Κυρίου. Για το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου υπάρχει η παράδοση, ότι είναι το μοναστήρι Μικρή Λαύρα, του 14 ου αιώνα.

Λειτουργεί την Δευτέρα του Πάσχα και στις 23 Απριλίου όπου γιορτάζεται πανηγυρικά. Επίσης λειτουργεί και στις 3 Νοεμβρίου.

Σπήλαια

Λίγο πιο έξω από το χωριό, σαν παίρνεις το δρόμο προς βορρά, πρώτα θα συναντήσεις το σπήλαιο του Όσιου Βαρνάβα και μετά το σπήλαιο του Απόστολου Τίμωνα, του 1 ου αιώνα, λαξευμένος σταυροειδώς και αφιερωμένος στον Απόστολο Τίμωνα τον Κύπριο, που τον γιορτάζουμε στις 28 Ιουλίου.

Έξω από το χωριό και σαν παίρνεις το δρόμο προς βορρά, θα συναντήσεις το σπήλαιο του Όσιου Βαρνάβα, όπου ασκήτεψε και εκεί βρέθηκαν και τα λείψανα του. Δίπλα από το σπήλαιο αυτό, είναι και το ξωκλήσι του. Είναι μικρό, πετρόκτιστο και μονόκλιτο. Εσωτερικά θα συναντήσουμε το ξυλόγλυπτο εικονοστάσι του, πλαισιωμένο από φορητές εικόνες, τους λιγοστούς σκάμνους, όπου φιλοξενεί τους πιστούς κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας , καθώς επίσης και τα ξύλινα ψαλτήρια του, που δεν λείπουν. Η Αγία Κάρα του Όσιου Βαρνάβα, καθώς και μέρος των λειψάνων του, βρίσκονται στον κεντρικό ναό του χωριού, του Ευαγγελισμού. Η Αγία εικόνα του Οσίου Βαρνάβα (15 ου αιώνα) όπως και τα βημόθυρα της ωραίας πύλης, από τον παλιό υπόγειο ναό, βρίσκονται στο εκκλησιαστικό μουσείο της κοινότητας, προστατευμένα.

Λειτουργεί δύο φορές τον χρόνο. Την Τρίτη του Πάσχα και στις 11 Ιουνίου, όπου είναι και η μέρα της γιορτής του Οσίου Βαρνάβα. Κατά την ημέρα της γιορτής του Αγίου, μεταφέρονται και τα λείψανά του στο ξωκλήσι, για λιτάνευση και προσκύνημα από τους πιστούς.

© Copyright 2025 - Βάσα Κοιλανίου / Designed & Developed by NETinfo Plc