Τί να γευτείς

Προκειμένου να παραχθεί ζιβανία ανώτερης ποιότητας, χρησιμοποιούνται ώριμα υγιή σταφύλια της καλύτερης ποιότητας. Το σταφύλι που χρησιμοποιείται για ζύμωση πρέπει να είναι λιγότερο από 13°, προκειμένου να επιτευχθεί η τέλεια ζύμωση. Μόλις η διαδικασία της ζύμωσης ολοκληρωθεί (δηλαδή λιγότεροι ή ίσος στην ανάγνωση 0° Baumι) το κρασί και ο οπός μήλου μεταφέρονται στο κύριο τμήμα των συσκευών απόσταξης, το καζάνι, και η διαδικασία απόσταξης αρχίζει. Η τελευταία ζιβανία που βγαίνει από τις συσκευές καλείται “πόρακος” και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε οινόπνευμα. Υπάρχουν κυρίως τρεις τύποι διαδικασιών απόσταξης:

  • Απόσταξη κρασιού.
  • Απόσταξη μίγματος κρασιού και στέμφυλων.
  • Απόσταξη μίγματος στέμφυλων, νερού και “ποράκου”.

Ανάλογα με τη διαδικασία απόσταξης, διαφορετικές ποιότητες ζιβανίας μπορούν να παραχθούν.

Η Ζιβανία σερβίρεται παγωμένη με αμύγδαλα, ξύλα καρυδιάς, λουκούμι, σουτζούκο ή μικρά ορεκτικά όπως λουκάνικο ή λούντζα .

Στην είσοδο της Βάσας θα δεις το κτήμα Αργυρίδη. Πριν καν δοκιμάσεις κάποιο από τα κρασιά που παράγονται εδώ, ακόμη και αν δεν γνωρίζεις πολλά από κρασί, δεν μπορείς παρά να παραδεχτείς πως ο παραγωγός αυτός έχει μεράκι και προφανέστατα, έχει δημιουργήσει, αν όχι το πιο όμορφο, σίγουρα ένα από τα πιο όμορφα οινοποιεία της Κύπρου. Ένα μικρό château στην καρδιά των κρασοχωριών! Εργοδοτώντας αμπελολόγους από το εξωτερικό που επισκέπτονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα το κτήμα, η ετικέτα “Αργυρίδης” είναι συνώνυμη της ποιότητας, της τόλμης και φυσικά της γνώσης.
Έτος ίδρυσης: 1993
Χωριό: Βάσα Κοιλανίου
Αριθμός ετικετών: 6
Wine tasting: (25945999). Μόνο για γκρουπ και με ραντεβού.

Πηγή: TIME OUT CYPRUS

Την ίδια ώρα που για τη Βάσα Κοιλανίου η παράδοση της οικογενειακής απόσταξης ζιβανίας σβήνει, ένας νέος άνθρωπος υλοποιεί το σχέδιο του για δημιουργία του δικού του οινοποιείου. Ο Χρύσης Παπαϊωάννου, μόνιμος κάτοικος της κοινότητας, θα θέσει σε λειτουργία εντός του επόμενου χρόνου το δεύτερο μικρό οινοποιείο της Βάσας. Μάλιστα, όπως διαπιστώσαμε και οι ίδιοι, έχει φροντίσει να εγκαταστήσει και καζάνι απόσταξης ζιβανίας. Ο ιδιοκτήτης αναφέρει ότι το οινοποιείο του, το οποίο είναι η συνέχεια μιας προσπάθειας 20 χρόνων προετοιμασίας αμπελώνων, θα αξιοποιήσει κυρίως ντόπιες ποικιλίες σταφυλιού. Σχεδιάζει, ασφαλώς, να το εντάξει στο τουριστικό προϊόν που έχει να προσφέρει η Βάσα Κοιλανίου.

Πηγή: Πολίτης

© Copyright 2023 - Βάσα Κοιλανίου / Designed & Developed by NETinfo Plc